Benytter du Video SEO til at komme i toppen af Google? Det bør du!

Keyword research

Keyword research for videoer adskiller sig væsentligt fra keyword research til tekstbaseret indhold. I tekst-baseret indhold er der først og fremmest store mængder ord, som har været muligt at korrelere til søgeord og dermed lave traditionelle søgninger i fra starten.

Det er først senerehen og kun delvist anvendt, at det er blevet muligt automatisk at oversætte lyd til tekst og på lignende vis ”søge” i videoers indhold/lydspor, og senerehen, identificere objekter automatisk og søge i metadata omkring disse.

Tilgengæld har YouTube udviklet funktionerne til at forudsige hvilke videoer en bruger kunne være interesseret i, baseret på en række af kriterier, som også er eksterne for videoens indhold, og foreslå indhold til brugere baseret på dette.

En af de afgørende forskelle er dermed at det meste trafik på YouTube kommer fra YouTubes egne videoforeslag til brugeren, samt udforsknings-funktionen. Kun omkring 15-25% af trafikken kommer typisk fra søgning.

Endvidere adskiller det sig hvad folk søger på på YouTube, i forhold til på Google. Der er større tendens til vidensbaserede søgninger på Google, og mere tendens til at folk leder efter underholdning på YouTube.

Lad os kigge på et par teknikker til keyword research.

YouTube foreslag

Dette virker som på Google: når du indtaster nogle søgeord, foreslås automatisk relaterede søgninger der vurderes som mest relevante for ordet eller sætningen du har indtastet.

De foreslag man får, er de søgeord andre søger på, og som der dermed er en søgevolumen på.

Man kan sætte en underscore før sit søgeord, for at få YouTube til at vise ord-forslag, der kommer før søgeordet; altså hvis du søger på ”_lasagne”, ville du kunne få vist søgetermen ”hvordan laver man lasagne?”

YouTube Analytics

Hvis din YouTube kanal har en god mængde følgere og trafik, vil du kunne bruge YouTube Analytics som en meget vigtig kilde til informationer om relevante keywords. YouTube Analytics viser dig de keywords du allerede rangerer på, og hvilke keywords din trafik kommer fra.

Anvendelsesområder for keywords

Når du har lavet noget research på hvad folk søger på generelt indenfor det emne du er interesseret i at lave indhold om, samt dem der finder dine videoer specifikt, er der et par forskellige anvendelsesmuligheder for din nyerhvervede viden.

Den vigtigste anvendelse er at optimere dine eksisterende videoer omkring de søgetermer, de rangerer på og er relevante for. De første ting du bør gøre her er at tilføje den pågældende søgeterm som tag i videoen, samt inkludere den i videoens beskrivelse.

Dernæst kan du gøre det i omvendt rækkefølge, og lave nye videoer der er målrettede efter bestemte keywords. På denne måde vil du kunne skabe endnu mere relevant og optimeret indhold, hvis du får nogle nye ideer af de søgetermer du finder frem til.

Lav fantastiske videoer

Hvis du gerne vil rangere højt på YouTube, er det selvsagt at du er nødt til at lave fantastiske videoer.

Det er selvfølgelig subjektivt hvad der er fantastisk, og for at måle den subjektive reaktion og dermed hvor fantastisk brugerne synes en given video er, kigger YouTube på en række metrikker såsom sesssionstid, afspilningstid, publikumsretention, og click through rate.

Hvis man laver videoer, med disse rangeringsfaktorer in mente og man formår at optimere disse på sine egne videoer og blandt sit eget publikum, vil man kunne rangere højt i søgeresultaterne.

Brugerengagement

Det er ikke kun betydningsfuldt hvor meget folk ser dine videoer, passivt, men også hvilke handlinger de selv foretager sig aktivt, og hvor meget de interagerer med dit indhold.

Disse interaktioner kan f.eks. være hvor mange likes dine videoer får, hvor mange kommentarer, hvor mange der begynder at følge din kanal efter at have set videoen, deler dine videoer og tilføjer dine videoer til playlister. Der er altså mange forskellige måder at interagere med indhold.

Der er dog ting du selv kan gøre aktivt for at øge dine seerers engagement.

F.eks. kan du selv bede folk om at like, kommentere på og dele dine videoer, og selvfølgelig om at følge din kanal. Du kan gøre det nemmere for folk at subscribe ved at tilføje en CTA med et tag, der linker til at følge din kanal.

Samtidig kan du øge engagement ved selv at interagere med dine brugere, og have en dialog med dem gennem kommentarer.

Sessions afspilningstid

YouTube kigger også på ting du ikke kan måle på dine egne videoer, og derunder er det en vigtig positiv rangeringsfaktor hvor længe folk bliver på YouTube og ser andre videoer (deres sessionstid), efter de har afspillet en af dine videoer.

Dette handler kort sagt bare om hvor længe du kan få folk til at blive, og hvad du kan gøre for at motivere dem til at se flere videoer – og helt grundlæggende, handler det altså om direkte at opfordre folk til at se flere videoer. Dette kan du f.eks. gøre i slutningen af dine videoer, hvor du kan inkludere links i videoen med tags og videopreviews, til andre af dine videoer.

Starten af videoen

Starten af videoen, eller de første 15 sekunder specifikt, er meget afgørende, da det er her fok generelt tager stilling til om de vil fortsætte med at se videoen. Man laver en hurtig vurderen af om indholdet er relevant, baseret på dette førstehåndsindtryk, og er de første 15 sekunder ikke imponerende, dropper man typisk ud allerede der.

Her er der altså et kæmpe frafald, som man aktivt kan modvirke ved at sørge for at gøre denne første del af videoen så relevant, fængende og tiltalende som muligt.

Kig på stigninger og fald

Når du kigger på rapporterne for publikums retention i dit YouTube Analytics, så kig efter steder hvor der er et højdepunkt og steder hvor der er lavpunkter. Ved at gøre dette, kan du se hvor der er positive ting som du måske bør gentage noget mere, og hvor der er negative ting der øger frafaldet, som du bør reducere og undgå.

Total afspilningstid

Længere videoer fører til højere total afspilningstid; YouTube kigger på den absolutte afspilningstid som en vigtig rangeringsfaktor, og en video der varer 5 minutter har selvsagt en stor ulempe her i forhold til at udkonkurrere en video på 15 eller 55 minutter, da disse har større potentiale for total afspilningstid.

Afspilningsretention

Et meget vigtigt ranking signal er hvor stor en procentdel af din video folk ser i gennemsnit. Er der f.eks. et kæmpe frafrald et par få procent inde i videoen, er det et tegn på at folk ikke vurderer indholdet som relevant for beskrivelsen, thumbnail og titlen, samt de søgetermer der kan trækkes ud af lydsporet og eventuelle objekter, hvilket er en negativ rangeringsfaktor for de pågældende søgetermer.

Video optimering

Video SEO handler om mere end bare at offentligøre et fantastisk stykke indhold og håbe på det bedste – ligesom med blog indlæg baserede på tekst.

Man er også nødt til at optimere sin video efter de søgeord folk bruger på søgemaskiner. Her er hvordan.

Beskrivelse, tags og titel

I forhold til beskrivelsen, er det vigtigt at skrive beskrivelser på minimum 200 ord for videoer, da disse beskrivelser gør det nemmere for YouTube at kategorisere videoen med søgetermer.

Søgetermer og indhold der inkluderes i beskrivelsen giver altså en ekstra mulighed, for at afgøre hvem der skal finde videoen, og promovere den overfor relevante søgninger.

Dette medfører videoen bliver vist i et højere antal foreslag.

Når det kommer til titlen, er der to vigtige faktorer. Herunder at inkludere den søgeterm, man målretter videoen efter, blot inkludere, ikke gentage flere gange – samt at skabe så høj CTR som muligt, eller få flest muligt til at klikke igennem.

B.la. grundet YouTubes evne til at aflæse hvad der bliver sagt i videoer, er tags ikke lige så vigtige som de var før i tiden, hvor tingene foregik udelukkende manuelt.

Men de giver stadig en mulighed for at lade dit søgeterm fremgå, så derfor anbefales det at inkludere omkring 5 relevante tags for dine videoer, hvor dit søgeterm fremgår.